2ehands

SYRIER, Remy - De orgelmakers Joseph en Adam Binvignat

Artikelnummer: 328714
Artikel 12 van 12
€ 15,00 (inclusief btw)
Het artikel is uitverkocht.

Remy Syrier | dissertatie | muziek | instrumenten | kerkorgels.

MAASTRICHTSE ORGELBOUW IN DE NADAGEN VAN HET ANCIEN RÉGIME EN IN HET BEGIN VAN DE MODERNE TIJD. 

PROEFSCHRIFT ter verkrijging van de graad van doctor aan de Universiteit Utrecht op gezag van de rector magnificus, prof. dr. G.J. van der Zwaan ingevolge het besluit van het college voor promoties in het openbaar te verdedigen op woensdag 3 september 2014 des middags te 2.30 uur door Rémy Guillaume Jean-Baptiste Syrier geboren op 17 juli 1949 te Maastricht. 

De Maastrichtse orgelbouwers Joseph en Adam Binvignat (1755-1837 en 1789-1850) lieten zich beïnvloeden door Luikse, Vlaamse, Rijnlandse en vooral Franse orgelbouwtradities. Toch kan hun oeuvre als karakteristiek Maastrichts gekenmerkt worden.
Dat concludeert muziekwetenschapper Remy Syrier in zijn proefschrift, dat hij op 3 september verdedigt aan de Universiteit Utrecht. Onderzoek naar orgelcultuur heeft zich de afgelopen decennia vooral gericht op Noord-Nederland. Ook Maastricht en omgeving bezitten echter een rijke orgeltraditie, waarin de instrumenten van Joseph en Adam Binvignat prominent vertegenwoordigd zijn.
Met deze studie wil Remy Syrier de onderbelichte Zuid-Nederlandse orgelcultuur uit de vergetelheid halen. Het waren de Binvignats die in de nadagen van het Ancien Régime, in de periode van de Franse overheersing en in de begintijd van het Nederlands Koninkrijk de Zuid-Nederlandse orgelbouw in hoge mate bepaald hebben.
In het eerste deel van zijn proefschrift geeft Syrier een biografische schets van de orgelmakers en een chronologisch overzicht van de 27 nieuwe orgels die zij bouwden en de talrijke van aard en omvang uiteenlopende restauratiewerkzaamheden, die zij uitvoerden binnen een straal van zestig kilometer rond Maastricht. Dit gebied omvatte het zuidelijk deel van de huidige Nederlandse provincie Limburg, de hele Belgische provincie Limburg, het noordelijk deel van de provincie Luik en de stad Aken.
In het tweede deel geeft Syrier een technische analyse van hun instrumenten. Aan de hand van 12 bewaard gebleven instrumenten en op basis van archivalia beschrijft hij aspecten zoals orgelmeubel, windwerk, mechaniek, claviatuur, pijpwerk, mensurering, toonhoogte en intonatie. Ten slotte plaatst Syrier het werk van de Binvignats binnen de Franse, Luikse, Vlaamse, Noord-Duitse en Rijnlandse tradities en concludeert hij dat het om een karakteristiek Maastrichts oeuvre gaat.

Gebonden - Uitgave in eigen beheer - Maastricht - 2014 - 299 pag.

Gebruikte hardcover in zeer goede staat.



Voor de agenda klikt u op het blokje hieronder

Bij ons betaalt u met een veilige verbinding via iDeal.

© 2015 - 2024 deboekenhoeve | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel